Alles over een dipping belt

Alles over een dipping belt

In dit artikel wordt besproken wat een dipping belt is. Dit fitness item kan enorm bijdragen aan een goede training en spiergroei bevorderen. De volgende vragen zullen aan de orde komen en worden beantwoord:

  • Wat is een dipping belt?
  • Hoe gebruik ik dit artikel?
  • Bij welke oefeningen gebruik ik een dip belt?
  • Wat zijn de voordelen? 

Allereerst is het nog van belang de verschillende termen uiteen te zetten die voor een dipping belt worden gebruikt. De meeste gebruikte termen in het Nederlands vind je hieronder. Men spreekt vaak ook over een:

  • Dip belt
  • Dip gordel
  • Dip riem

 

Wat is een dipping belt?

Een dipping belt is een riem die gebruikt wordt in de sportschool. Met een dip gordel kan extra gewicht worden toegevoegd voor het verzwaren van bodyweight exercises. De riem bestaat uit een ketting en een riem-deel. De dipping belts zijn vaak gemaakt van polyester of nylon. De ketting bestaat vanzelfsprekend uit een metaalsoort. Aan het einde van de ketting zit een karabijnhaak. In de meeste advertenties zien we de term roestvrijstaal. Lederen riemen bestaan vrijwel niet op de markt omdat dit materiaal wat stugger is. De riem vormt zich dan minder goed om het middel wat bij een dip belt erg belangrijk is. Aan de binnenkant van de riem zit zacht materiaal wat het comfort ten goede komt. Een gewichtvest is een veel gebruikt alternatief voor de dipping belt.

Zie voor een goed voorbeeld onze eigen dipping belt hier.

 

Hoe gebruik ik een dipping belt?

Een dipping belt breng je aan rondom je middel. De ketting wordt gebruikt om het gewicht eraan vast te maken. Dit kan en dumbell, kettlebell of een plaat/gewicht schijf zijn. Aan de andere kant van de riem maakt je de ketting weer vast. Dit doe je met de karabijnhaak een het uiteinde van de ketting. De dumbell of plaat hangt nu tussen je benen. Tijdens het doen van dips of weighted pull-ups moeten je spieren nu meer gewicht verplaatsen wat de spierontwikkeling ten goede kan komen.

 

Bij welke oefeningen gebruik ik een dip gordel?

De naam zegt het al, de dipping belt kan worden gebruikt voor het doen van dips. Met deze oefening worden de borst- en tricep spieren aangesproken. De dip gordel is echter voor vele andere oefeningen een handige manier om extra gewicht toe te voegen. Ook voor rug oefeningen zoals pull ups en chin ups is de dipping riem uiterst geschikt. Als jouw eigen gewicht of bodyweight niet genoeg is om het uiterste van je spieren te vergen kan een dip belt een goede uitkomst zijn.

 

Wat zijn de voordelen van een dipping belt?

Het voordeel van een dipping belt is dat je kan variëren in gewicht en daarmee het aantal reps dat je doet voor een bepaalde oefening. Iemand die veel ervaring heeft met fitness en krachttraining zal op een gegeven moment veel repetities moeten doen om tot ‘faillure’ of ‘spierfalen’ te komen. Met het extra gewicht wordt de oefening moeilijker. Zwaarder trainen met verschillende aantallen herhalingen is goed voor ervaren sporters. Op deze manier blijf je de spieren steeds zwaarder aanspreken (progressive overload) en boek je meer progressie dan als je steeds maar met hetzelfde gewicht blijft trainen.

 

Samenvatting

Een dipping belt is een riem die wordt gebruikt in de sportschool. Met deze riem kan extra gewicht worden toegevoegd aan bodyweight oefeningen. Zo kan de ervaren sporter zwaar blijven trainen en progressie boeken met deze oefeningen.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Blog post

Give your customers a summary of your blog post