Wat is de invloed van genotsmiddelen op je fitness doelen?

Wat is de invloed van genotsmiddelen op je fitness doelen?

Genotsmiddelen zijn middelen die mensen vaak gebruiken om zich beter te voelen. In sommige gevallen worden deze middelen ook gebruikt ter ondersteuning van fitness doelen, zoals afvallen en sportprestaties verbeteren.

In onderstaand artikel vertel ik welke soort genotsmiddelen en wat voor invloed ze kunnen hebben op het behalen van je fitness doelen!

Wat zijn genotsmiddelen?

Genotsmiddelen zijn middelen die mensen gebruiken om zich beter te voelen. Denk hierbij aan drugs en alcohol. Hierin kan er onderscheid worden gemaakt tussen legale genotsmiddelen en illegale genotsmiddelen.

Wat zijn legale genotsmiddelen?

Onder legale genotsmiddelen verstaan we:

  • alcohol;
  • cafeïne;
  • nicotine;
  • soft drugs;
  • en sommige voedingsmiddelen zoals chocolade worden ook als een genotsmiddel gezien.

Wat zijn illegale genotsmiddelen?

Illegale genotsmiddelen gaan in Nederland vooral om hard drugs, maar ook stimulerende genotsmiddelen zoals efedrine, efedra en yohimbine worden als illegale genotsmiddelen gezien.

Efedrine en efedra waren voorheen legale fat burners. Maar omdat mensen er zijn aan overleden, is het sinds 2004 verboden.

Verschillende werkingen van genotsmiddelen

Over het algemeen kunnen we onderscheid maken tussen 3 type genotsmiddelen.

  • Opwekkende middelen: denk hierbij aan cafeïne, efedrine, nicotine en cocaïne.
  • Verdovende middelen: denk hierbij aan alcohol, GHB, slaapmiddelen en morfine.
  • Psychoactieve middelen: denk hierbij aan cannabis, LSD en paddo’s.

Het is best subjectief wat een genotsmiddel is. Voor de een kan het voor ontspanning zorgen of het gewenste effect, terwijl een ander er onrustig van wordt of er verslaafd aan raakt.

Daarom is de term genotsmiddel erg breed en eigenlijk minder accuraat. Een genotsmiddel zou je feitelijk gezien genot moeten geven, zonder ‘vervelende’ bijwerkingen. Dat gaat voor veel van deze middelen niet op.

Belangrijk om te onthouden:

Genotsmiddelen zijn middelen die mensen gebruiken om zich beter te voelen. Het gaat hierbij om opwekkende middelen, verdovende middelen en psychoactieve middelen. De term genotsmiddel is erg breed en er zitten genoeg middelen tussen die heel tijdelijk genot bieden of helemaal geen genot bieden.

De invloed van genotsmiddelen op je fitness doelen

Nu je weet welke verschillende soorten genotsmiddelen er zijn, is het interessant om te kijken wat voor effect deze middelen hebben op werken aan je fitness doelen, zoals afvallen, spieropbouw of je algemene fitheid.

Ik houd het bij de legale middelen, omdat de bijwerkingen van illegale middelen over het algemeen een stuk heftiger zijn.

De legale middelen waar ik het in dit artikel voornamelijk over heb zijn cafeïne, nicotine, alcohol en cannabis.

Slaap

Ik ga van start met slaap, aangezien slaap de belangrijkste pilaar is om aan je fitness doelen te werken. 😉

Wanneer je slaap namelijk minder goed is, kun je minder effectief spiermassa opbouwen, vet verliezen, ben je minder fit en is het moeilijker om te werken aan nieuwe eetgewoonten.

De invloed van cafeïne en nicotine op je slaap

Als we kijken naar opwekkende middelen, hebben deze over het algemeen een slechte invloed op je slaap. Dit geldt vooral als je deze binnen 4 uur voor het slapen neemt.(bron) Dit geldt ook voor nicotine!

Wat betreft cafeïne is het zelfs beter om 8 uur voor het slapen geen cafeïne meer te nemen.(bron) Mensen die korter dan 8 uur voor het slapen koffie drinken, kunnen hierdoor moeilijker in slaap vallen. Mensen die alsnog kunnen slapen, merken dat het hun slaapkwaliteit negatief beïnvloedt.

Pas dus op met cafeïne pillen of met die pre-workout die je in de avond neemt. Het saboteert eerder je progressie, dan dat het positief bijdraagt aan je fitness doelen.

De invloed van alcohol en slaapmiddelen op je slaap

Hoewel alcohol soms wordt gebruikt om makkelijker in slaap te vallen, heeft alcohol negatieve invloed op je slaapkwaliteit. Het lijkt vooral je diepe slaap negatief te beïnvloeden. Diepe slaap speelt een belangrijke rol in je herstel.(bron)

Door de consumptie van alcohol beperkt te houden (hooguit 2 consumpties) en/of te verschuiven naar de middag/begin van de avond, verklein je de kans dat je diepe slaap beïnvloedt raakt.

Andere verdovende middelen om rekening mee te houden zijn slaapmiddelen. Slaapmiddelen worden meestal voor de korte termijn ingezet, omdat de verslavingsgevoeligheid ervan best hoog is.

Ook kunnen slaapmiddelen negatieve invloed hebben op je diepe slaap en je slaapritme ook wel circadiaans ritme genoemd verstoren.

De invloed van cannabis op je slaap

Cannabis is een verzamelnaam voor producten die van de cannabisplant afkomen. Denk hierbij aan wiet en hasj.

Cannabis wordt door sommige mensen ingezet om beter te slapen. Het is belangrijk om te weten dat de stof THC in cannabis ervoor zorgt dat je REM slaap afneemt.(bron) REM slaap is o.a. belangrijk voor het onderhouden van je cognitieve functies en je immuunsysteem. Ook kan cannabis je slaapcyclussen negatief beïnvloeden.(bron)

Neem je af een toe een jointje voor het slapen, dan kan dit geen kwaad. Neem je cannabis om beter te willen slapen? Dan is het belangrijk om naar andere strategieën te kijken. In mijn artikel ‘slaaptekort inhalen‘ vertel ik hier meer over!

Belangrijk om te onthouden:

Opwekkende middelen, verdovende middelen en psychoactieve middelen kunnen je slaap en slaapritme negatief beïnvloeden. Vooral als je deze middelen regelmatig voor het slapen neemt. Minder goed slapen betekent dat je inlevert op resultaat.

Uitdroging

Uitdroging is een verschijnsel dat kan ontstaan door bepaalde genotsmiddelen. Het nadeel van uitdroging is dat het je sportprestaties negatief beïnvloedt, het voor vermoeidheid en hoofdpijn zorgt en het andere vervelende bijwerkingen met zich kan meebrengen.

Uitdroging door cafeïne?

Cafeïne staat bekend als een vochtafdrijvende substantie. Daarom denken sommige mensen dat door koffie te drinken, je je lichaam uitdroogt.

Hoewel cafeïne vocht kan afdrijven, is hier een relatief hoge dosis voor nodig van minimaal 500mg. Dit staat gelijk aan 10 koppen koffie.(bron)

Dat je meer plast door je koffie inname kan komen doordat je simpel gezegd meer vocht binnenkrijgt dan dat je lichaam op dat moment vraagt. Logischerwijs moet je dan vaker naar de wc. Al verlies je meer vocht, leidt dit niet zomaar door uitdroging.(bron)

Met energiedranken daarentegen heb je een hoger risico op uitdroging. Dit omdat de cafeïne dosis relatief hoog is en er andere substanties inzitten die vocht kunnen afdrijven. Denk hierbij aan taurine.(bron)

Neem je overdag veel cafeïne? Dan is het belangrijk om je vochtinname een extra boost te geven!

Uitdroging door alcohol?

Ook alcohol staat bekend als vochtafdrijvend. Dit omdat alcohol simpel gezegd je urineproductie verhoogt.(bron)

Dit verschilt natuurlijk wel per drank en hoeveel consumpties je neemt. Twee glazen wijn kan de urineproductie op korte termijn verhogen. Bij 2 glazen bier is dit minder het geval.(bron)

Uitdroging door cannabis?

Hoewel cannabis ervoor zorgt dat je meer dorst hebt dan normaal, heeft dit niet zozeer te maken met uitdroging. Cannabis zorgt er namelijk niet voor dat je lichaam meer vocht uitscheidt.

Dat je last hebt van een droge mond komt door de stof THC. Het zorgt ervoor dat de speekselproductie wordt verminderd.(bron)

Wanneer cannabis je misselijk maakt en je er door moet braken, kan dit uiteraard wel resulteren in uitdroging.

Belangrijk om te onthouden:

Het drinken van veel cafeïne, soortgelijke substanties en alcohol kan bijdragen aan uitdroging. Het is dan extra belangrijk om meer vocht te drinken, om uitdroging te voorkomen. Het nemen van cannabis zorgt er niet per se voor dat je meer vocht uitscheidt. Dit is wel het geval wanneer je door cannabis moet braken.

Conditie

Met conditie doel ik in deze context op je algemene fitheid en sportprestaties. Het is interessant om te kijken wat genotsmiddelen doen voor je conditie!

Het effect van cafeïne en nicotine op conditie

Om te beginnen is het interessant om te delen dat 100-400mg cafeïne uit koffie per dag het risico op hart- en vaatziekten tot wel 18% kan verlagen.(bron)

Aan de andere kant kan cafeïne de bloeddruk voor sommige mensen verhogen. Het effect is echter marginaal en neemt af wanneer er vaker koffie wordt gedronken.(bron)

Andere positieve effecten van cafeïne is dat het de spiersamentrekkingen verbetert, de tolerantie voor vermoeidheid verhoogt en de waargenomen inspanning mindert. Dit kan de sportprestaties positief beïnvloeden!

Er is in de basis maar een dosis van 100-200mg nodig om de meeste voordelen uit cafeïne te halen en hierbij de bijwerkingen van te minimaliseren.

Als we kijken naar nicotine kan dit cognitieve functies verbeteren en het hongergevoel onderdrukken na het eten. Nicotine heeft verder geen bevorderende effecten voor de conditie of andere sportprestaties.(bron) Logischerwijs heeft nicotine negatieve invloed op je conditie en gezondheid als je het rookt.

Het effect van alcohol op je sportprestaties

Alcohol staat erom bekend dat het de sportprestaties negatief beïnvloedt. Het is interessant om te kijken naar het effect van alcohol voor- en na een inspanning.

Wanneer je voor een inspanning alcohol drinkt beïnvloedt dit o.a. je motoriek, coördinatie en reactietijd. Dit heeft niet alleen invloed op je sportprestaties, maar verhoogt ook je blessurerisico.

Hoeveel het wordt beïnvloed hangt af van de dosis. Duursporters ervaren meer negatieve effecten dan krachtsporters.

Het is waarschijnlijker dat je na een inspanning drinkt. 😉 Dus zal ik daar nu meer over vertellen.

Sommige mensen denken dat bier de ideale post-workout sportdrank is omdat het koolhydraten en elektrolyten bevat. De hoeveelheden zijn echter niet hoog genoeg voor een goed herstel. Eiwitten spelen hier een veel belangrijkere rol in.

Teveel alcohol kan de eiwitsynthese op korte termijn verhinderen, waardoor je belangrijke aanpassingen verhindert zoals opbouw van spierweefsel.

Toch lijkt het erop dat je sportprestaties niet meteen hoeven af te nemen wanneer je een kater hebt opgelopen.(bron) Dit geldt vooral voor krachttraining en explosieve sporten, zoals rugby.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Hou het bij 2 consumpties!

Het effect van cannabis op je conditie

Van cannabis is het bekend dat het de hartslag, bloeddruk en vervolgens het risico op een hartaanval verhoogt. Deze effecten zijn dosisafhankelijk. Hoe meer cannabis je gebruikt, hoe groter de effecten op je cardiovasculaire gezondheid.(bron)

Als we kijken naar sportprestaties kan cannabis de coördinatie verminderen, waardoor je blessurerisico hoger is.

Er is ook anekdotisch bewijs dat cannabis ervoor zorgt dat je beter fysieke pijn kan doorstaan. Van cannabinoïde is namelijk bekend dat het de perceptie van pijn en ongemak beïnvloedt.(bron)

Toch is er momenteel geen wetenschappelijk bewijs dat je sportprestaties door het gebruik van cannabis verbeteren.

Belangrijk om te onthouden:

Cafeïne heeft over het algemeen positieve invloed op je gezondheid en sportprestaties, mits de dosis goed wordt gemanaged. Een kater hoeft niet direct je sportprestaties negatief te beïnvloeden. Cannabis is minder goed voor je cardiovasculaire gezondheid en draagt het waarschijnlijk niet bij aan verbeterde sportprestaties.

Mentale gesteldheid

Ten slotte is het interessant om te kijken welke invloed genotsmiddelen hebben op je mentale gesteldheid.

De invloed van cafeïne en nicotine op je mentale gesteldheid

Ik zal beginnen met cafeïne. Cafeïne kan je tijdelijk meer energie geven. Dit is afhankelijk van de dosis en hoe je je cafeïne uitspreidt over de dag.

Is de dosis te hoog, dan kan dit resulteren in een opgejaagd gevoel, hoofdpijn, rusteloosheid en slaapproblemen. Vooral als je cafeïne neemt nadat je voor een lange periode hebt gevast, kunnen de bijwerken best heftig zijn.

Hoewel cafeïne door sommige mensen als verslavend wordt ervaren, is deze verslaving relatief mild. Verslavende stoffen zoals amfetaminen, cocaïne en nicotine stimuleren het hersengebied dat verband houdt met beloning, motivatie en verslaving veel beter dan cafeïne dat doet.(bron)(bron)

De meeste mensen kunnen hun cafeïne inname makkelijker minderen dan andere verslavende middelen zoals nicotine. Dit omdat de bijwerkingen van cafeïne erg vervelend zijn bij een te hoge dosis. De afkickverschijnselen vallen ook reuze mee en zijn meestal van korte duur.

De invloed van alcohol op je mentale gesteldheid

Bijwerkingen van verdovende middelen zijn dat ze over het algemeen verslavingsgevoelig zijn.

Alcohol is een substantie dat voor je lichaam verslavend kan worden. Er vinden namelijk veranderingen in het brein plaats. Je lichaam heeft steeds meer nodig voor het gewenste effect.

Door met mate te drinken, verklein je de kans dat je lichaam meer alcohol nodig heeft.

De invloed van cannabis op je mentale gezondheid

Het is overduidelijk dat cannabis veel invloed heeft op je mentale gesteldheid. Het (bijna) dagelijks gebruik maken van cannabis, kan desoriëntatie en soms onaangename gedachten of gevoelens van angst en paranoia veroorzaken. Dit is afhankelijk van de dosis.(bron)

Mensen die cannabis gebruiken, hebben meer kans op tijdelijke psychose en langdurige psychische stoornissen. Denk hierbij aan schizofrenie. Dit is een soort psychische aandoening waarbij mensen dingen kunnen zien of horen die niet echt zijn.(bron)

Neem je af een toe cannabis, dan is er niks aan de hand. Ben je er aan verslaafd, dan wil je zeker hulp inschakelen.

Belangrijk om te onthouden:

Als we kijken naar de invloed van genotsmiddelen op de mentale gesteldheid, dan is het belangrijk om mee te nemen dat veel van deze middelen verslavend kunnen zijn. Ze kunnen op korte termijn een goed gevoel geven, maar op lange termijn in problemen resulteren als de dosis te hoog is.

Samenvatting genotsmiddelen

Genotsmiddelen zijn middelen die mensen gebruiken om zich beter te voelen. Het gaat hierbij om opwekkende middelen, verdovende middelen en psychoactieve middelen. De term genotsmiddel is erg breed en er zitten genoeg middelen tussen die heel tijdelijk genot bieden of helemaal geen genot bieden.

Opwekkende middelen, verdovende middelen en psychoactieve middelen kunnen je slaap en slaapritme negatief beïnvloeden. Vooral als je deze middelen regelmatig voor het slapen neemt. Minder goed slapen betekent dat je inlevert op resultaat.

Het drinken van veel cafeïne, soortgelijke substanties en alcohol kan bijdragen aan uitdroging. Het is dan extra belangrijk om meer vocht te drinken, om uitdroging te voorkomen. Het nemen van cannabis zorgt er niet per se voor dat je meer vocht uitscheidt. Dit is wel het geval wanneer je door cannabis moet braken.

Cafeïne heeft over het algemeen positieve invloed op je gezondheid en sportprestaties, mits de dosis goed wordt gemanaged. Een kater hoeft niet direct je sportprestaties negatief te beïnvloeden. Cannabis is minder goed voor je cardiovasculaire gezondheid en draagt het waarschijnlijk niet bij aan verbeterde sportprestaties.

Als we kijken naar de invloed van genotsmiddelen op de mentale gesteldheid, dan is het belangrijk om mee te nemen dat veel van deze middelen verslavend kunnen zijn. Ze kunnen op korte termijn een goed gevoel geven, maar op lange termijn in problemen resulteren als de dosis te hoog is.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen, gedachtes of ervaringen met genotsmiddelen? Laat hieronder een reactie achter. Heb je hulp nodig met werken aan je fitness doelen? Bekijk mijn online fitness coaching.

Over Victor Mooren

over victor mooren

Als online diëtist help ik jou met vetverlies, spieropbouw en een levenstransformatie. Mijn aanpak vertaalt wetenschap naar de praktijk!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Blogpost

Geef je klanten een overzicht van je blogpost